15 Aralık 2013 Pazar

Bot Ayakkabıların Üretim Aşamaları

erkek bot
Birçok ayakkabı üreticisi genellikle klasik ayakkabı üretimi üzerine durmaktadır. Bu klasik ayakkabılar ya kunduralardır ya da spor ayakkabılardır. Ama bu ayakkabıların dışında hem tasarım aşamaları hem de üretim aşamaları son derece sıkıntılı olan durumları söz konusudur. Bu sıkıntılı sonuçlar doğuran ayakkabı modelleri genellikle bay bayan herkesin giydiği bot ayakkabı ‘larıdır. Botlar ayakkabı modelleri içerisinde üretim aşamaları en zor olan ayakkabı tarzlarından biridir. Çünkü botlar gerek kalıp olarak gerekse de görünüm olarak normal ayakkabının dışında modellere sahip türleridir. Çünkü genellikle kalın bir görünüme sahip olan bu ürünler hem tasarımları sıkıntılıdır hem de üretimleri sıkıntılıdır. Bu yüzden sadece bot üretimi yapan firmaların dışında aynı zamanda botta üretmek isteyen firmalar birçok ayakkabı kalıbını değiştirmek zorundadır. Çünkü botlar insanlar tarafından sadece kışın giyilen ürünler olduğu için kalıp olarak biraz büyük yapılması gerekir. Çünkü kışın insanlar ayaklarına kalın çorap giyebilirler ya da botların içine ekstradan keçe benzeri ürünleri koyabilmektedirler.
Bot ayakkabılarını üretmek isteyen bir firma ilk olarak aklında bulunan bot tasarımını bilgisayar programı üzerinde çizmek ile işe başlaması gerekir. Daha sonra tasarımı biten ürünün üretim için parçalarının kesilmesi sağlanır. Daha sonra üretim aşamasına geçilir. Üretim aşamasında botlar iki parça halinde yapılır. İlk olarak taban kısmı daha sonra tabanın üzerine monte edilecek olan saya kısmı yerleştirilir. Botun tabanını oluşturan kısım çok önemlidir. Çünkü bota ayakkabı numarasını verecek olan kalıp bu kısımdır. Bot tabanı kalın ve derin ayakkabı çizgi yarıklarından oluşur. Üretici firma tarafından hazırlanan bu aşamadan sonra ayakkabının saya kısmı imal edilir. İmalat aşamasında saya kısmının üzerine birkaç parça eklenerek birleştirme yapılır. Yapılacak olan birleştirme de ilk olarak saya kısmı yapılır daha sonra sayanın üzerine bot desenleri ilave edilir ve botun bağlanması için kullanılacak olan iplik çentikleri eklenir. Botun bu aşamadaki kısımları bittikten sonra taban ile birlikte saya kısmı imal edilmeye başlar. Yapılacak olan birleştirme neticesinde dikiş veya yapıştırma yöntemi kullanılır. Bazı durumlarda ürünün daha kaliteli olması için kesinlikle ikisinin de kullanılması gerekir.
Bot ayakkabıları olağan şeklini aldıktan sonra kalite kontrol noktasında birkaç aşamadan geçer ve müşterilerinin kullanımı için satış reyonlarına yerleştirilir. Burada önemli olan firma olarak ürünü hem kaliteli yapmalı hem de kesinlikle alınabilecek fiyatlarda mal edilmelidir. Aksi halde botun üretilmesinde bir sıkıntı olmaz ama satışında büyük problemler yaşayarak tüm siparişlerin alt üst olmasına sebep olunabilir. Satış noktasında botun uygun fiyata verilmesinde yapılması gereken en önemli faktör kesinlikle bot tarzı bir modelin uygun fiyatlara mal edilmesi gerekir. Botun uygun fiyatlara mal edilmesi için ilk olarak deri ve benzeri ürünlerini iyi bir yerden alınması ve uygun fiyata mal edilmesi gerekir. Daha sonra fabrika bünyesinde ağırlıklı olarak makine üretimine ağırlık verilmeli ki işçi masraflarının önüne geçilmesi gerekir. Diğer bir taraftan bot ayakkabılarının satışı için kesinlikle çok iyi reklam yapılması gerekir. Aksi halde birçok ürün gereksiz yere ziyan olup gidebilir. İyi bir reklam için ürünün çok kaliteli olması gerekir. Çünkü kullanacak olan müşteriler ayakkabıların kalitesinden etkilenerek diğer bireylere tavsiyelerde bulunması gerekir. İnsanların botları kullanıp tavsiye etmesi kadar geçerli başka bir reklam olamaz. Eğer bir firma bu hususu başarır ise hangi ürünü çıkarırsa çıkarsın kesinlikle kolay bir satış yapabilecek noktada olabilir. Bay bayan herkesin kullandığı bot ayakkabıların üretimleri bu noktadadır.

Kaynakça:
http://www.ayakkabimodelleri.name/bot-ayakkabilarin-uretim-asamalari/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder